Artiklid

REPLIIK: Tervitus Johann Straussilt, või „Tere, ma tervitan teid!“


Margarita Kornõševa , 13.03.2012 (Originaal vene keeles)

„Vaata kui tubli! Vaata aga, rääkis vene keeles!“ Nii pahvatas minu kõrval istunud daam, kui legendaarse Viini Johann Straussi orkestri dirigent tervitas pealtvaatajaid pealinna „Nokia“ kontserdimajas toimunud kontsedil.

Johann Straussi orkestri dirigent luges alguses paberilt ette eestikeelse tervituse, seejärel aga tervitas pealtvaatajaid vene keeles, seda aga ilma paberilt ettelugemiseta. Pärast tervitust järgnesid kaunid sõnad Venemaast, Pavlovskist, kus maailmakuulus helilooja Johann Strauss juhatas orkestrit, komponeeris ning armus vene neidu Olga Smirnitskajasse...

Me oleme võõrdunud kultuurse Euroopa normaalsest suhtlemisest. Me ei ole suutelised endale isegi ette kujutada, et eesti näitleja võtaks kätte ja tervitaks pealtvaatajaid venekeelse tervitusega. Kuid kohaliku elu reaaliaid arvestades võiks selline asi siiski kõne alla tulla.

Muide, Viini kesklinnas asub nõukogude sõjameeste auks püstitatud mälestusmärk, mis on pühendatud neile sõduritele, kes vabastasid Austria ja ta pealinna Viini natsismiikkest. Mälestusmärk püstitati 1945.aasta augustis. Ja midagi hullu pole juhtunud – Viin seisab seniajani püsti.

Meil aga soditi eile Pronkssõdurit kriidiga.