Artiklid

REPLIIK: Milline on „Euroopa“, selline on ka Kristen Michal


Margarita Kornõševa , 31.07.2012 (Originaal vene keeles)

Elu Eestis kulgeb mööda sissesõidetud rada. Riigiprokuratuur tunnistas erakonna mustas rahastamises kahtlustatavaks ei kellegi muu kui justiitsministri enda! Minister ise aga ei tee teist nägugi ning paistab, et tal pole pähegi tulnud erru minna.

On raske isegi mõelda, et näiteks prantsuse või saksa minister oleks sattunud sarnasesse olukorda ning riigis oleks samal ajal võtnud maad täielik vaikus.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste ütles antud olukorda kommmenteerides, et Kristen Michal ei peagi erru minema, sest poliitiline vastutus algavat siis, kui kahtlused kellegi konkreetse poliitiku suhtes on leidnud kinnistust.

Härra Maruste on töötanud pikka aega Euroopa kohtusüsteemis ning ta peaks teadma, et Eurooopas pole kombeks eraldada poliitilist ning moraalset vastutust, eriti juhul kui tegu on selliste suurekaliibriliste poliitkutega nagu seda on ministrid. Ning siinkohal pole tegu tühja sõnakõlksuga, kuna sellistest asjadest unustamine käib halva tooni juurde, kui mitte öelda rohkem.

Nii et kui vaadata justiitsministri kaasust nende vaatenurgast lähtuvalt, siis oleks Kristen Michal lahkuma peajuristi ametist juba palju varem – siis, kui skandaal tema nime ümber alles lahvatas. Kuid meie justiitsminister on vist väga hästi omandanud tõe, et teda ümbitseb „mitte-Euroopa“ ning seepärast on tema jaoks kõik asetleidev nagu hane selga vesi ning ta võib lasta kõige ja kõigi peale laias kaares jne. jne...