Artiklid

Tõepärane ja uskumatu


Nikolai Karaev, 29.10.2013 (Originaal vene keeles)

Kapten Silmnähtavuseks nimetatakse internetiavarustel seda inimest, kes räägib labasusi. Pärast lõppenud valimisi on mul soov tutvustada seda Kaptenit meie paremerakondadele, kuna mul pole enam jõudu kuulata jama ärahirmutatud vene valijatest.

Tunnistan pattu: ma elan Lasnamäel – linnaosas, mis hääletab massiliselt Keskerakonna poolt. Meie valimisringkond jagati kaheks: üks valimisringkond asus koolis, teine aga selveris. Ma läksin vana harjumuse kohaselt kooli, kuid sealt saadeti mind tagasi ning mul tuli seada sammud selveri poole. Teekond kujunes pikaks, kuid juba kooli lähendal hakkas mulle silma kooli suunas kõndiv vanamammi. Nähes vanamammit, oli minu esimeseks mõtteks: kui ka tema saadetakse hääletama selverisse, siis ta sinna ei lähe. Tulin selverist välja – mulle vastu tuleb seesama vanamammi. Lonkis ikka kohale! Ja ma võin vanduda, et ma tean, kellele ta andis oma hääle.

Nähes seda vaprat vanamammit, meenusid mulle USA 2008.aasta presidendivalimised, kus praktiliselt kõik mustanahalised hääletasid Barack Obama poolt ja nad ei teinud seda mitte sellepärast, et ta oli neid ära hirmutanud. Mustanahalised valijad hääletasid mustanahalise presidendikandidaadi poolt seepärast, et ta oli nende jaoks oma, omasid tuleb aga toetada ja seda eriti juhul, kui keegi on nende vastu. Oma see on see, kes sind austab, kes ei hõõru sulle nina alla sinu nahavärvi, sinu keelt, sinu passi, sinu rahvust või sinu kultuuri. Kes ei pea sind idioodiks. Enamusele Tallinna venekeelsetest valijatest on omadeks keskerakondlased. Miks?

Minu võim, reklaami end

Alustame majandusest. Majandus omab kõigi jaoks tähtsust, kuid venelaste jaoks eriti, kuna me oleme eestlastest vaesemad. Masu ajal paremerakondade ultrakapitalism ei tööta, masu ajal töötab mõõdukas kapitalism, kohati isegi Keskerakonna sotsialism. Näiteks tasuta ühistransport: meie teiega maksud jaotatakse selliselt ümber, et vähese sissetulekuga inimestele osutatakse mingi teenus. Mida te räägite? Kas see on valimiskampaania osa? Oh õudust! Parem kiidame reformierakondlasi – need ei meelita valijaid tasuta bussisõiduga, normaalsete pensionite või lastetoetustega, sotsiaalse majanduse või muu viletsa reklaamiga. Valitsuskoalitsioon näitab kaupa nii, nagu ta on. Ansip, Ligi, Reinsalu – kõik mis on ahjus, on ka laual!

Ja siin pole tähtsust, kas keskerakondalsed on siirad või mitte. Tähtis on see, mida nimelt nad teevad. Poliitikas on nii nagu elus, sa oled see, kellena sa tahad välja paista.

Korruptsioon? See on paha. Venelased teavad, et Keskerakonna vaenlased süüdistavad keskerakondlasi korruptsioonis. Kuid selleks nad vaenlased ongi. Kas kohtuotsus korruptsiooni kohta on olemas? Aga kas te süütuse presumptsioonist olete midagi kuulnud? Ja veel, isegi „umbkeelsed venelased“ on teadlikud korruptsiooniskandaalist reformierakondlaste „pühas perekonnas“ ning mõningate IRL-i liikmete elamislubade afäärist (kui madalale ikka laskutakse, tehes äri vihatud idavaelasega!). Järgi jäävad ainult sotsid, kuid nende puhul jääb arusaamatuks, kas nad on tõepoolest ausad või nagu ütles kunagi üks klassik: neil pole tulutoovat ametit.

Te hakkate muidugi naerma, kuid majandusele järgneb lugupidamine. Siin on Savisaare vastastel jäjekordne möödapanek. Valijad võivad olla millised tahes, kuid nendega ei tohi käituda nii, nagu nad oleksid mingid rumalukesed. Meie hulgas on siiamaani ligi sada tuhat hallipassiomanikku, Eerik-Niiles Kross aga räägib venelastele suunatud poliitikast: „Kõik polegi nii halb“. Võimul on „Pronksöö“ korraldanud reformierakondlased, Valdo Randpere on aga veendunud, et venelased annavad reformierakondlastele kõik patud andeks, kui Lasnamäe uputatakse kuuskedega. No tule taevas appi! Missuguseks ajuvabaks lumpeniks tuleb pidada vene valijaid, kui arvata seda, et nad näkkavad kuuskede istutamise lubadusele?

Kas sa pead minust lugu?

Sots Andres Anvelt on veendunud, et meid hoitakse (kes seda täpselt teeb, seda ei täpsustata) diskussioonidest eemal ning et meil valitseb arusaam, et Savisaare võimu kaotamsiel meid kõiki represseeritakse. Alguseks võib väta, et pärast 2007.aasta aprillikuud ning vene gümnaasiumide eestistamist ei taha kudagi uskuda, et Reformierakond ja IRL (ning nendega liitunud sotsid) muutuvad venelembelisteks. Tulemuseks on null protsenti lugupidamist. Venelasi hoitakse debattidest eemal nii nagu lambakarja hoitakse eemal paradiisipõõsastest, meiega võib manipuleerida. Poliitikud püüavad tegelda meie ajupesuga, kui see neil aga ei õnnestu, siis nad solvuvad ning väidavad, et seda tegi keegi teine, et me oleme Moskva käepikendus, et me vaatame, loeme ja mõtleme valesti. Venelased ise ei taipa ju mitte midagi, kui nad aga näevad kuuske, siis hakkab neil kohe sülg voolama...

Härra Anvelt ja teised, katsuge õige väita, et keegi manipuleerib eestlastega. Peale selliseid väiteid oleks väga huvitav vaadelda kohaliku kaarnakarja manöövreid üle teie poliitiliste laipade.

Selles ongi häda, et ei reformikad, eti IRL, ega ka Mart Helme rahvuslastest homovastased ei austa venelasi isegi sõnades. Eestlasi nad justnagu austavad, venelasi aga mitte. Meie vajadustest pole kombeks rääkida. Kas seejärel paneb imestama, et venelased hääletavad nende poolt, kes ei räägi neist nagu loomakarjast, kes nii sõnades kui ka tegudes kinnitavad, et eestlased ja venelased on võrdsed, et venelased hääletavad selle erakonna poolt, mille ridades on nii venelastest rahvasaadikud kui ka abilinnapead, kes üritavad vastu seista gümnaasiumide eestistamisele?

Me jõudsime selgusele selles „kes on süüdi?“ – nendeks pole ei keskerakondlased ega ka mitte venelased. Mida aga teha? Kunagi võis valimisnimekirja lahjendada mõne perekonnanimega, mis lõppes sõnaühendiga „ov“ ja venelased uskusid, et see erakond ei tee neile liiga. Kunagi see oli tõesti nii, kuid mitte praegu. Lugupidamist on vaja tõestada ka tegudes ja ma võin öelda, kuidas seda teha.

Näteks nii:

a) kaasake oma tegemistesse selliseid vene rahvusest poliitikuid, kes pole vastumeelsed vane valijatele;
b) tehke nii, et ravimite infolehed oleksid ka venekeelsed;
c) peatage või veelgi parem andke tagasikäik vene gümnaasiumide üleminekule eestikeelsele õppele;
d) unustage ära vene elanikkonna suhtes kasutatavad sõnad „okupandid“ ja „muulased“;
e) rahustage maha või veelgi parem - heitke oma erakondadest välja marurahvuslased – üks must lammas rikub ära kogu karja.

Te ei suuda seda teha? Kuid siis ärge imestage Keskerakonna edusammude üle. Muideks: Keskerakond peaka veenma oma kasulikkuses konservatiivsemaid eestlasi. Kuna aga valitsuskoalitsioon ei saa majandusprobleemidega hakkama, siis Savisaarel ja Co-l on olemas kõik võimalused saada hea häältesaak ka Riigikogu valimistel. Reformikad aga istutagu kuuski seni, kuni nad ise roheliseks muutuvad.